Zimne piwo, kolorowy drink, czy kieliszek wina, ma konkretny wpływ na nasze zęby i całą jamę ustną. Alkohol obniżając pH (kwasowość) w jamie ustnej, przyczynia się m.in. do zachwiania równowagi między pożytecznymi bakteriami, które chronią nas przed chorobami zębów czy dziąseł, a patogenami. Dentysty nie oszukasz, doskonale rozpozna po np. erozji szkliwa, próchnicy, nadżerkach na dziąsłach, jaki alkohol preferujesz. Jakie choroby w jamie ustnej mogą się rozwinąć po sporadycznym lub systematycznym spożywaniu alkoholu np. Proscecco czy Ginu, o tym wszystkim w artykule.
Warto wiedzieć
Czy alkohol szkodzi zębom?
W wielu alkoholowych napojach zawarty jest kwas i cukier, które bardzo niekorzystnie wpływają na nasze zęby. Codzienne picie alkoholu nawet w niedużych dawkach przyczynia się do rozwój licznych chorób jamy ustnej, w tym próchnicy.
PH alkoholu jest niskie, i pijąc alkohol obniżamy kwasowość dużo poniżej pH 5,5, czyli progu krytycznego dla szkliwa naszych zębów. Tworzy się wówczas środowisko bardzo przyjazne do rozwoju próchnicy, czy erozji zębów.
Kwasy zawarte w winie: winny, jabłkowy, cytrynowy, zwiększają porowatość szkliwa i tym samym ułatwiają absorpcję wielu szkodliwych substancji. Czerwone winno ponad to przebarwia nasze zęby, tworząc mało estetyczne plamy na zębach.
Cukry zawarte w kolorowych drinkach w postaci np. coli często zawierają kwas fosforowy, który wypłukuje wapń i dodatkowo szkodzi szkliwu.
Samopoczucie po imprezie, jeżeli przesadziliśmy z alkoholem, może być różne.
Wymioty w sposób znaczący zakwaszają jamę ustną, prowadząc do erozji wewnętrznej powierzchni zębów.
Czy alkohol szkodzi dziąsłom?
Dentyści wiedzą, że pacjenci pijący alkohol częściej mają stany zapalne dziąseł i choroby przyzębia. Alkohol chemicznie podrażnia błonę śluzową dziąseł sprawiając, że są one bardziej podatne na działanie zarówno bakterii jak i niewielkich urazów mechanicznych nawet takich wynikających ze zwykłego żucia pokarmów.
Na działanie alkoholu, szczególnie narażeni są pacjenci z paradontozą. Alkohol w tej grupie pacjentów prowadzić może do szybszego pogłębienia objawów choroby przyzębia. Ich zęby szybciej stają się rozchwiane, a odsłonięta część zębów wrażliwa na bodźce zimna i gorąca.
Czy alkohol szkodzi ślinie?
Ślina nawilża jamę ustną, utrzymuje w dobrym stanie błonę śluzową. Ona ma bezpośredni wpływa na działanie przełyku, trawienie, współpracuje z układem odpornościowym.
Alkohol zakłóca pracę gruczołów ślinowych, wpływając na ilość i jakość śliny. Etanol rozkłada się do aldehydu octowego i powoduje zmniejszenie ilości śliny. To zaś m.in. powoduje odkładanie się większego nalotu na zębach i kamienia nazębnego. To natomiast sprzyja rozwojowi patogennych bakterii na powierzchni zębów, dziąseł, czy w kieszonce dziąsłowej. Doprowadzić to może do stanu zapalnego dziąseł, który objawia się przekrwieniem, bolesnością czy krwawieniem.
Czy dentysta rozpozna jaki alkohol preferujesz?
Jednym z popularnych drinków jest gin z tonikiem. Generalnie drinki na bazie ginu spożywane systematycznie powodują tzw. przez dentystów „ginowy uśmiech”. Zęby takiej osoby maja specyficzny wygląd. Gin łącząc się z bakteriami w jamie ustnej, tworzy kwasy, które doprowadzają do erozji szkliwa. Zachwiane wydzielanie śliny, to kolejny element prowadzący do ubytków w zębach i próchnicy. Mogą występować również stany zapalne dziąseł, owrzodzenie, a nawet rak jamy ustnej.
Chłodne Prosecco w upalny dzień to także popularny napój. Niestety to kolejny alkohol, który spożywany systematycznie, ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze uzębienie. Dentyści wiedzą że „uśmiech prosecco” jest inny niż „ uśmiech ginowy”. Zęby nie jako „wychodzą z dziąseł”. Próchnica zaczyna się na granicy dziąsła a zęba, często nawet tuż pod dziąsłami.
Wspomniane już czerwone wino jest alkoholem jednym z najsilniej barwiącym nasze zęby, poprzez zawarte w nim garbniki, chromogeny oraz taniny. Jeżeli dodamy do tego kwasy, które powodują porowatość szkliwa rezultatem czego jest nadwrażliwość zębów, to nie trudno będzie rozpoznać smakosza tego napoju.
Jakie choroby w jamie ustnej może inicjować alkohol?
Alkohol jest bardzo dużym czynnikiem ryzyka rozwoju m.in.:
- erozji szkliwa
- próchnicy zębów
- krwawienia i stanów zapalnych dziąseł
- chorób przyzębia tzw. paradontozy
- zmian przednowotworowych: jamy ustnej, gardła, przełyku
- nowotworów jamy ustnej, gardła, przełyku
Więcej o tym jak może powstać i jaką wdrożyć profilaktykę by nie dopuścić do rozwoju raka jamy ustnej przeczytasz w artykule naszej redaktor:
https://www.zusmiechem.org.pl/689,rak-jamy-ustnej-co-pacjent-powinien-wiedziec
Jak przeciwdziałać szkodliwym skutkom alkoholu w jamie ustnej?
Kilka podstawowych zasad, które pomogą zmniejszyć skutki picia alkoholu:
- Rozcieńczanie drinków/ alkoholu wodą
- Picie drinków/ alkoholu przez słomkę
- Picie wody po spożyciu alkoholu
- Regularne, staranne mycie zębów
- Po spożyciu alkoholu unikać past do zębów o wysokim współczynniku ścieralności, czyli wybielających i usuwających osad np. z papierosów
Skorzystaj z pomocy w zmniejszeniu ilości spożywanego alkoholu lub całkowitej jego eliminacji ze swojego życia:
https://stopuzaleznieniom.pl/czy-pije-ryzykownie/jak-wyhamowac-w-pore
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/decyzja-mniej-alkoholu
Bibliografia
Dentysta rozróżnia rodzaj alkoholu spożyty przez pacjenta? (nowygabinet.pl)
Pawlikowska.pdf (implantologiastomatologiczna.pl)